Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε 18 προσφεύγοντες αποφοίτους του 2005-6 από  το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) οι  οποίοι ζήτησαν πίσω τα δίδακτρα που κατέβαλαν.

Το Α τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναίρεσης  που κατάθεσε η ΑΣΠΑΙΤΕ επί της απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αθηνών, η οποία δικαίωνε τους φοιτητές.

Μετά την αμετάκλητη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου  η ΑΣΠΑΙΤΕ υποχρεώθηκε πριν λίγες ημέρες να επιστρέψει τα δίδακτρα των αποφοίτων του έτους 2005-06 και μάλιστα έντοκα (500 ευρώ στο κάθε απόφοιτο).

Πρωτόδικα  υπήρξε δικαίωση και σύμφωνα με την απόφαση 8240/2012 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (4ο Τμήμα)έπρεπε να επιστραφεί στους τότε φοιτητές που έκαναν την προσφυγή το ποσό που κατέβαλαν στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Όμως η νομική υπηρεσία και η διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ διάλεξαν να ασκήσουν αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι η υπόθεση έγινε αμετάκλητη το 2016 με την αριθμ. ΣτΕ 2036/2016 (Τμήμα Α) και η ΑΣΠΑΙΤΕ υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα δίδακτρα των αποφοίτων του έτους 2005-06 και μάλιστα έντοκα.

Δικαστικά κρίθηκε ότι οι διατάξεις με τις οποίες επιβλήθηκε τέλος εγγραφής για τους σπουδαστές του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ (ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης) ύψους 200 ευρώ ανά 6μηνο φοίτησης έρχονται σε αντίθεση προς το κατοχυρούμενο από το άρθρο 16 του Συντάγματος δικαίωμα δωρεάν παιδείας από τα κρατικά εκπαιδευτήρια ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης και ότι το δικαίωμα δωρεάν παιδείας αφορά όλα τα πρoγράμματα σπουδών που ο νομοθέτης εκάστοτε αναθέτει στα ΑΕΙ και προσιδιάζουν στην αποστολή τους και όχι μόνο ορισμένου επιπέδου ή περιεχομένου (π.χ προπτυχιακά προγράμματα σπουδών).

Οι απόφοιτοι του 2006 της ΑΣΠΑΙΤΕ που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν με ανακοίνωσή της εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όσους συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο (και με τη σφραγίδα του ΣτΕ) αγώνα τους και συγκεκριμένα στην Ο.Λ.Μ.Ε τις Α, Γ, Δ και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στην Β΄ ΕΛΤΕΕ Θεσσαλονίκης και τις  ΕΛΜΕ Δράμας  – Κιλκίς – Πέλλας οι οποίες πέρα από την ηθική συμπαράσταση συνέβαλαν και στα έξοδα της δίκης με χρηματικά ποσά ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Χρηματικά ποσά που όπως είχε δοθεί υπόσχεση σε περίπτωση δικαίωσης θα επιστραφούν στα ταμεία τους.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΠΗΓΗ www.esos.gr

 

Leave a Reply